Covid-19 ve Egzersiz
Bütün dünyanın Covid-19 ile mücadele ettiği şu günlerde şanslı olanlarımız ‘evde kal’ çağrılarına uymaktayız. Evde geçirdiğimiz zamanı kaliteli kılmak adına bir çoğumuz yeni uğraşlar edinmeye başladık. Evde egzersiz de bu uğraşların başında gelmekte. Bir çok hastamdan aldığım geri dönüşte egzersize başlandığı ancak devamlılığının sağlanamadığı şikayetlerini alıyorum. Egzersizin popüler kısmının yanında sağlık için önemini kavrarsak devamlılığın daha kolay sağlanabileceği görüşündeyim.
ÇAĞIMIZIN MUCİZESİ EGZERSİZ NEDİR?
Egzersiz; fiziksel zindeliğimizi sağlamak için yaptığımız planlı ve istemli aktivitedir. Kalp sağlığının uygunluğu, kas gücü ve dayanıklılığı, esneklik ve vücut kompozisyonunu geliştirmeyi amaçlar. Bu nedenle, eğitimli kişiler tarafından kişiye özel uygun program yapılarak planlanmalıdır. Yani, yoruluncaya kadar rastgele yaptığınız hareketlerle egzersiz yapmış olmuyorsunuz. Belli bir plan ve size göre yapılandırılmış olması sağlığınız için şart. Sizin için hazırlanmış programda aerobik, dirençli ve germe egzersizleri gibi farklı egzersiz çeşitleri bulunmalıdır.
DOĞRU EGZERSİZİN YARARLARI NELERDİR?
Egzersiz hiçbir yan etkisi olmayan bir ilaç olarak tanımlanmaktadır. Ancak doğru olmayan ve doğru dozda alınmayan her ilacın yan etkisi vardır. Örneğin; aşırı kilolu kişilerde kilo vermek için önerilen koşu bantları diz eklemlerinde geri dönüşsüz ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bu gibi tehlikelerle karşılaşmamak için kontrollü ve doğru egzersiz yapmalısınız. Doğru egzersizin yararlarını sıralarsak:
- Kas kuvvetini, dayanıklılığını, esnekliğini arttırma,
- Kiloyu azaltma ve koruma
- Kalp ve damar hastalık ve tromboz riskini azaltma
- Kan yağ ve glikoz düzeylerini düşürme
- Psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzeltme
- Kemik mineral yoğunluğunu arttırma
- Bazı kanser tiplerine yakalanma riskini azaltma
- Kronik ağrıyı azaltma
EGZERSİZ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Sakatlanma riskini azaltmak için egzersize başlarken ısınma, egzersizi bitirirken de soğuma fazını atlamamak gerekir. Dirençli egzersizler yapılırken aşamalı yük artışı takip edilmelidir.Aerobik egzersizler yapılırken yaşınıza ve sağlık durumunuza göre ayarlanan kalp hızınıza göre egzersiz sürdürülmelidir.Yemekten hemen önce veya yemekten hemen sonra egzersiz yapılmamalıdır.
Kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalığınız var ise hekiminize danışılmalıdır.Egzersizi yapmak kadar devamlılığını sağlamak da önemlidir. Devamlılığın sağlanması için müzik, partner ve ekipman kullanılarak egzersiz eğlenceli hale getirilebilir.Yanlış egzersizin de hareketsizlik kadar tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır. Daha hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürdüğümüz bu günlerde fiziksel ve psikolojik sağlığımızın devamlılığı için egzersiz yapmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim…